середу, 22 квітня 2020 р.

22 квітня – Міжнародний день Землі

    Захворіла Земля...

Захворіла Земля, занедужала,
В неї жар! То – туман, то – знобить…
Сині очі від спеки примружила,
Все немиле Землі, все болить.
Біля неї і Місяць, і Сонечко,
Біля неї велика рідня:
– Ти в матусі улюблена донечка,
Тебе Сонце голубить щодня.
Примовляє Земля, побивається:
– Підкажіть, що робити мені,
Як погляну, терпець уривається,
Сонце любить мене, люди – ні!
Мої ріки блакитні забруднені,
З’їла пилка зелені ліси,
Всі поля в целофановім гудинні…
Ні здоров’я тепер, ні краси.
                    (Наталя Карпенко)

Щорічно, 22 квітня люди по всій планеті відзначають День Землі. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи за наш спільний дім. Саме 22 квітня в різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять різні яскраві і в той же час корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти і відповідальності.
В цей день  громадськість об’єднуються, щоб спонукати мешканців планети до конкретних дій, щодо вирішення проблеми забруднення навколишнього середовища.
Історія цього свята походить з Америки, де у 1971 році було започатковано Щорічний тиждень землі (третій тиждень квітня). 1990 року День Землі став міжнародним святом, а 90-і роки було проголошено “Десятиліттям довкілля”. До акції долучилися понад 120 країн, а більш ніж 40 країн об’єднали зусилля для збереження біологічного різноманіття. У 2009 році Генеральна асамблея ООН проголосила Міжнародний день Матері-Землі, постановивши відзначати його 22 квітня. Сьогодні цей день відзначають у 193-х країнах світу.

 Щороку дитяча бібліотека не лишалася осторонь і організовує багато різноманітних заходів для дітей: книжкові виставки, конкурси малюнків, екологічні уроки та огляди, дискусії, тощо. Через епідеміологічну ситуацію у всьому світі, нажаль, цей рік виявився винятком. Але кожен може внести свій маленький вклад в збереження екології сортуючи сміття, економлячи світло та воду, одяг, використовуючи екопакети та екосумки, одним словом менше споживати. І головне – припинити нарешті спалювати сухостій. Все це здається дрібничками, але, взявшись за справу разом, ми допоможемо нашим нащадкам і збережемо ресурси, щедро подаровані нам природою. Щоб зберегти довкілля не треба багато грошей, хоча є заможні люди, які чималу частку своїх гонорарів жертвують на цю  справу.

Леонардо Ді Капріо, Кемерон Діас, Рейчел Мак-Адамс, Орландо Блум, Наталі Портман, 
Вуді Гаррельсон, Кейт Бланшетт, Жизель Бюндхен, Бред Піт, Алджеліна Джолі, Біл Гейтс, Мет Деймон, Памела Андерсон, Хайден Панетт'єрі та Володимир Клічко та ін.
 Не можна не згадати юну борчиню за майбутнє планети Земля – Грету Тунберг – шведську активістку. Вона виступає за протидію глобальному потеплінню та зміні клімату. У серпні 2018 року стала відомою тим, що розпочала перший шкільний страйк заради клімату під будівлею парламенту Швеції. У листопаді 2018 року вона виступила на TEDxStockholm, у грудні звернулася до Конференції ООН з питань зміни клімату, а у січні 2019 року запрошена на Всесвітній економічний форум у Давосі. Журнал «Time» назвав Ґрету однією з 25 найвпливовіших підлітків світу 2018 року, а 11 грудня 2019 року оголосив її людиною року, обравши з сотень номінантів.
Бережімо Землю! Бережімо наше майбутнє!

Немає коментарів:

Дописати коментар