середу, 1 квітня 2020 р.

Сонячна кімната. Птахи.

 «Зі святом! Зі святом!» - весело щебетав з самого рання  амадінчик на ймення Одуванчик. Сьогодні 1 квітня – Міжнародний День птахів!!! Ця яскрава пташка з тоненьким мелодійним голосочком займала верхній  поверх у Сонячній Кімнаті. Нудьгувати в його товаристві було неможливо, а спостерігати за ним – одне задоволення.  Всі жителі Кімнати знали, що амадін пташка співоча. Він виводив такі рулади, що вони снилися навіть кореллі Гуччі. Кумедний і допитливий папуга корелла хотів стати вірним другом Одуванчика, але маючи скрипучий і сварливий голос він тільки заважав співу.
Амадін від природи був розумний, знав, де знаходиться його будиночок. Часто, вилітаючи, аби обстежити новий куточок Сонячної кімнати та отримати фізичне навантаження, птах без компаса самостійно повертався  додому. 
Одуванчик пам’ятав ще з дитинства, як він любив усе досліджувати: чому камінці тверді, а водиця мокра, чому травичка знову відростає і чому йде дощ? Він згадував, як татко Амадін розповідав йому про своїх далеких родичів. Зеброві амадіни – корінні австралійці. Саме в Австралії птахи люблять селитися в посушливих місцях, проте весь час перелітають з однієї місцевості в іншу в пошуках їжі та води. Амадіни живуть по всьому австралійському континенту. У поселеннях, де з водою кепсько, пташки намагаються селитися поблизу людського житла. Вони не бояться ні шуму, ні крику, тому і люблять гніздитися прямо на вулицях або всередині будь-якої будівлі.
Так сталося, що тато і матуся Одуванчика прибули на Україну на великому білому кораблі.
Сімейство любило подорожувати світом. Маленького Одуванчика подарували одній дівчинці, яка мріяла про нового друга. Але вередливе дівчатко недовго тішилося пташеням, тому й опинився Одуванчик в Сонячній Кімнаті. А втім, йому ніколи було сумувати за тим місцем, яке так і не стало йому рідною домівкою. Молоде пташеня раділо життю і новим друзям. Поряд з ним мешкали хвилястий папужка Гоша і корелла Гуччі. Вони були веселі і привітні.
Ввічливий Гоша зразу ж відрекомендувався «Красунчик Гоша», а не дуже ввічливий корелла закричав «Караул! Караул! Ховайте харчі!».

  Одуванчик не розгубився і сказав: «Я новий житель Сонячної Кімнати амадін Одуванчик. У мене забарвлення схоже на симпатичну квітку кульбабку. В їжі я неперебірливий, що дасте, те й їстиму. Без води я, взагалі, можу прожити 7 днів. Але, якщо води вдосталь, то не відмовлю собі в міні басейні. Люблю похлюпати на своє пір’ячко теплою водичкою». «Ну, якщо так, то живи. Місця у нас вдосталь!», - вирішили мешканці Кімнати.
З тих пір, живуть на верхніх  поверхах три товариші: Гуччі, Гоша та Амадінчик. Вони не однакова за характером та зовнішнім виглядом, але всі полюбляють співати на різні голоси. Якщо прислухатися, то  і зараз чутно воркітливо-гортанний голос хвилястого папужки Гоші, романтично-мелодійний амадінчика Одуванчика та оксамитовий баритон корелли Гуччі, який не потрапляє в такт, але ж так, сердега, старається.  Сьогодні у них свято – Міжнародний День птахів. День птахів — це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні птахів розвішуються шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкується також як прихід весни. Тож і ми з вами швиденько змайструємо будиночок та подаруємо своїм маленьким улюбленцям.

Немає коментарів:

Дописати коментар